9 tény, amit nem tudtál Batman felszereléséről

hirdetés


9 tény, amit nem tudtál Batman felszereléséről

Bruce Wayne nappal – Gotham City védelmezője éjjel: Batmannek ugyan nincsenek emberfeletti képességei, de a számtalan high-tech kütyü, védőfelszerelés és fegyver, amit használ, gyakorlatilag a szuperhősök közé emelik.

Batman Begins (2005)  Pers: Christian Bale, Cillian Murphy  Dir: Christopher Nolan  Ref: BAT067BD  Photo Credit: [ Warner Bros./D.C. Comics / The Kobal Collection ]  Editorial use only related to cinema, television and personalities. Not for cover use, advertising or fictional works without specific prior agreement

A latextől a titániumig: Batman felszerelése az idők – és az egyes képregény-szériák – során folyamatosan fejlődött, és később is, minden filmben egyre újabb elemekkel gazdagodott. A legfontosabb elemek – például a köpeny vagy a maszk – persze változatlanok maradtak, „csak” megerősödtek, és egyre futurisztikusabbakká váltak. De vajon ez a felszerelés mennyire tette sérthetetlenné viselőjét?
1. A páncélzat
(A Nolan-féle A sötét lovag és a Batman: Kezdődik alapján)

A Batman testét borító páncélzat edzett kevlárlemezekkel borított, titániummal kezelt három szintű védőfelszerelés. Csak összehasonlításképpen: a kevlár az az anyag, amiből a golyóálló mellények készülnek.

Dark Knight Rises, The (2012)  Pers: Christian Bale  Dir: Christopher Nolan  Ref: DAR086CB  Photo Credit: [ Warner Bros. Pictures / The Kobal Collection ]  Editorial use only related to cinema, television and personalities. Not for cover use, advertising or fictional works without specific prior agreement

2. Az első réteg
A legalsó réteg egy teljes testet befedő alsóruházat nomexből, ami nem más, mint az az anyag, amiből a tűzoltók tűzálló védőfelszerelése készül. A nomex az egyik legellenállóbb anyag, a láng és a bőr között teljes védelmi vonalat képez, azaz nem hagyja megégni a viselője bőrét. Ezen kívül 370 Celsius fokig hőálló, és bár képes lángra kapni, de amint eltávolítják a hőforrástól, szinte azonnal elalszik a láng. A komfort kedvéért persze Batman kezeslábasába beépítettek egy hőmérséklet-szabályozót is. Mégis hogy nézne ki egy gyöngyöző homlokú szuperhős?
3. A második réteg
A második védelmi vonal egy kétrétegű kevlár páncél, amely beborítja a mellkast, a vállakat, a könyököket, a combokat, a karokat és a hátat. Ez megvéd a szúró-vágó fegyverektől, valamint golyóálló.
4. A harmadik réteg: a köpeny

A fekete latex köpeny – amellett, hogy Batman felszerelésének legemblematikusabb eleme – elrejti viselőjét a kíváncsi szemek elől: éjszaka gyakorlatilag láthatatlanná teszi, még az éjellátó infrakamerák számára is. Ráadásul dögös is.

Batman Begins (2005)  Pers: Christian Bale  Dir: Christopher Nolan  Ref: BAT067AA  Photo Credit: [ Warner Bros./D.C. Comics / The Kobal Collection / James, David ]  Editorial use only related to cinema, television and personalities. Not for cover use, advertising or fictional works without specific prior agreement

5. A sisak
A sötét lovag sisakja kevlárral megerősített grafitból készült, és nagyjából golyóálló. Azért azt leszögezhetjük, hogy ez a felszerelés legsérülékenyebb része.
6. A szerszámöv

A Batman derekán viselt öv valóságos fegyverarzenált rejt: akad itt virtuóz, denevér alakú bumeráng, a batarang, spéci, nagyítós, stop-motion kamerával felszerelt távcső, valamint a „rebreather”, amivel a sötét lovag alacsony oxigéntartalmú helyeken vagy könnygáztámadás esetén is tudott lélegezni.

Batman Begins (2005)  Pers: Christian Bale  Dir: Christopher Nolan  Ref: BAT067BR  Photo Credit: [ Warner Bros./D.C. Comics / The Kobal Collection ]  Editorial use only related to cinema, television and personalities. Not for cover use, advertising or fictional works without specific prior agreement

7. A kesztyű
Szintén kevlárból készült és ötször erősebb, mint az acél. Ennek ellenére a nagyobb kaliberű harci lőfegyverek golyóinak például nem tudna ellenállni, valamint bizonyos erős savakra és extrém hőmérsékletekre is érzékeny.
8. A csizma

Kevlár és nomex kombinálásával készült rugalmas emlékezőanyagból van, és a Batman jobbkezes kesztyűjében lévő berendezés segítségével egy gombnyomásra megkeményedik az anyaga. Menő.

Batman Begins (2005)  Pers: Christian Bale  Dir: Christopher Nolan  Ref: BAT067AM  Photo Credit: [ Warner Bros./D.C. Comics / The Kobal Collection / James, David ]  Editorial use only related to cinema, television and personalities. Not for cover use, advertising or fictional works without specific prior agreement

Batman felszerelése rugalmas, tűzálló és elég megbízható védelmet kínál. Egyedül arra kell  ügyelnie, hogy elkerülje a fejére irányuló lövéseket. Az autfit ráadásul sokkal coolabb, mint Superman testhez simuló balettrucija vagy Vasember robotteste: a fekete ugyanis sosem megy ki a divatból.

Forrás: Mashable

hirdetés


Posztok
Random Idézet
Manapság már minden szar jogdíjas! Aforizmagyűjtemények, ismeretterjesztő könyvek, minden, minden! Halálra szánták a szállóigét! A régi szép idők verselői még halhatatlanná váltak azáltal, hogy soraik átmentek a köznyelvbe (lásd: "Országomat egy lóért!"), mára ennek vége! A szerző és a kiadó hozzájárulása nélkül tilos dúdolni, idézni, használni ama dalokat, gondolatokat, igéket, amelyeket szerzőjük felnyalt, begyűjtött, összeszedett innen-onnan. Ó, igen, a régi méreg! Ha valaki saját kútfőből teremt elő gondolatokat, nem védeti le még a rágondolás jogát is, hiszen - van miből! - bőven buzognak ötletei, és mert ilyeténképpen gazdag, hát adni s nem eladni akar.
Vavyan Fable